Tips Ujian Memandu

sewa kereta murah

Memandu Laju

Membayar perhatian kepada had laju adalah sangat kritikal jika anda mahu lulus ujian. Ujian memandu anda bukan satu perlumbaan, dan memandu dengan perlahan dan dengan berhati-hati akan membantu anda untuk lulus.

Walaupun anda tidak boleh memandu terlalu laju, anda juga perlu memberi tumpuan kepada tidak memandu terlalu lambat. Memandu had laju. Memandu ke atas atau di bawah boleh menyebabkan mata hilang pada ujian anda.

Jangan takut untuk melihat kelajuan anda. Secara berkala, lihat sepanjang ujian dan simpan batas kelajuan yang betul dalam minda sepanjang masa.

Adalah penting untuk memandu kelajuan yang berterusan dan lancar sepanjang ujian. Kelajuan perlahan dan perlahan sebelum anda perlu. Batasan kelajuan berubah, jadi tengok tanda atau penunjuk yang anda perlukan untuk menyesuaikan kelajuan anda.

Artikel Lain : Dapatkan kereta sewa kl anda bersama kami. Hubungi di talian 019 254 7964 sekarang

Lebih baik selamat daripada maaf. Untuk memastikan anda tidak mempercepatkan, cuba memandu sedikit lebih perlahan daripada had laju. Sebagai contoh jika tanda had kelajuan 50 berkata, anda mungkin mahu memandu 45. Jangan memandu lebih perlahan daripada ini walaupun.

Semasa ujian, anda boleh gagal untuk melanggar mana-mana undang-undang. Mematuhi had laju adalah sangat penting jika anda mahu lulus ujian anda.

Mengundur Kereta

Apabila membuat sandaran, pastikan anda melihat bahu anda. Juga lihat ke kiri dan ke kanan. Pastikan tiada apa-apa dalam perjalanan anda sebelum anda mula bergerak.

Gunakan cermin anda. Pentadbir ujian anda mahu melihat anda menggunakan bantuan ini untuk menyandarkan dengan selamat.

Memusing Kenderaan

Menggunakan isyarat putaran anda adalah penting untuk semua manuver ujian memandu anda. Ia membantu pemandu lain mengetahui apa yang anda sedang perancangan. Pastikan anda menghidupkan isyarat putaran pada banyak masa sebelum anda sebenarnya akan berpaling. Ini akan memberikan pemandu lain peluang untuk melihat dan merancang dengan sewajarnya.

Pastikan anda tidak menggunakan blinker anda apabila anda tidak perlu dan bahawa anda tidak menghidupkannya terlalu awal. Ini boleh mengelirukan pemandu lain.

Artikel Lain : Dapatkan sewa kereta kl anda bersama kami. Hubungi di talian 019 254 7964 sekarang

Semasa mengambil ujian, gunakan isyarat putaran anda pada bila-bila masa yang anda akan menghidupkan roda kereta anda kecuali anda mengikuti lengkung di jalan raya. Anda perlu memberi isyarat sebelum beralih ke tempat letak kereta anda pada akhir ujian.

Apabila membuat giliran kiri, pastikan anda tidak menghidupkan roda semasa menunggu. Sebaliknya, tarik ke persimpangan, tunggu sehingga selamat untuk berpaling, dan kemudian putar roda anda apabila anda membuat gilirannya.

Apabila membuat giliran tangan kanan, berhenti sebelum anda menghidupkan jika perlu.

Sekiranya anda berbelok ke kanan, pastikan anda beralih menjadi lorong yang paling jauh. Jika anda berpaling ke kiri, beralih ke lorong yang paling kiri. Sekiranya anda perlu berada di lorong lain, tunggu sehingga selamat dan isyarat dan ubah lorong.

Berputar perlahan-lahan. Sekiranya anda akan berubah, anda perlu melambatkan.

Beri perhatian kepada lalu lintas apabila beralih. Jika anda tidak boleh mendapatkan kenderaan anda ke lorong dan sehingga kelajuan sebelum kereta yang tiba, tunggu sehingga anda boleh. Kenderaan lain tidak perlu menggunakan brek untuk menampung giliran anda.

Pastikan anda menggunakan blinker yang sesuai apabila beralih. Keluarkan isyarat anda untuk tangan kanan bertukar dan ke bawah untuk giliran tangan kiri. Cara bijak untuk mengingati yang mana adalah untuk memikirkan perkataan “tegak”.

Sentiasa periksa tempat buta anda apabila menukar lorong. Adalah idea yang baik untuk memeriksa bahu anda pada masa yang sama bahawa anda menghidupkan isyarat anda. Jika sudah jelas anda boleh menukar lorong, jika tidak – tunggu sehingga anda boleh menukar lorong dengan selamat. Tetap isyarat anda sehingga anda selamat di lorong baru anda.