Rosmah Mansor

Rosmah Mansor Terajui Anak Permata

Program PERMATA telah diperluaskan kepada kanak-kanak berbakat intelektual di bawah sepanduk PERMATA Pintar, PERMATA Seni dan PERMATA Insan. PERMATA Pintar bertujuan untuk menyediakan persekitaran pembelajaran yang sesuai untuk mencabar potensi mereka sepenuhnya. Ia menawarkan dua pendekatan, kem sekolah tahunan untuk kanak-kanak berumur 9-15 dan sekolah untuk kanak-kanak berbakat berusia 16-17 di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Adapun PERMATA Seni, tujuannya adalah untuk memperhalus lagi bakat anak-anak dalam seni persembahan i.e: musik, paduan suara dan tarian. Sementara untuk PERMATA Insan, kanak-kanak berbakat diberikan pendedahan awal kepada pemahaman tentang al-Quran dan as-Sunnah untuk menjadikan mereka intelektual Islam masa depan.

Sebagai cara untuk menjangkau golongan belia terutama yang berisiko, Datin Seri Rosmah Mansor memulakan Perkasa Remaja melalui camp camp dan program berasaskan Komuniti. Kedua-dua usaha ini bertujuan memperkasakan belia ke arah pembangunan arus perdana. Pada tahun 2015, PERMATA Kurnia, satu inisiatif yang menyediakan intervensi awal untuk menyediakan kanak-kanak dengan gangguan spektrum autisme untuk sekolah arus perdana dan ─▒ndependent dan produktiviti dewasa. Beliau kini memulakan inisiatif ketujuh, Hospital Pakar Kanak-kanak PERMATA, hospital berdedikasi pertama dan keluarga yang berdedikasi pertama di negara ini yang akan beroperasi pada tahun 2018.

Selain daripada terlibat dalam kesejahteraan kanak-kanak, Rosmah Mansor juga bersemangat dalam memajukan isu berkaitan wanita, seperti pemberdayaan wanita, kesetaraan jantina dan meningkatkan status ekonomi wanita. Beliau telah dijemput beberapa kali untuk bercakap mengenai isu-isu ini di persidangan di peringkat tempatan dan antarabangsa.

Sebagai pengiktirafan atas sumbangan beliau kepada negara dan rakyatnya, Datin Paduka Seri Rosmah Mansor telah dianugerahkan pelbagai anugerah yang tinggi dari Negeri Pahang, Kedah, Melaka, Selangor, Kelantan, Negeri Sembilan, Sabah dan Sarawak. Rosmah Mansor juga dianugerahkan Doktor Kehormat dalam Pendidikan oleh Universiti Teknologi MARA Malaysia, Doktor Kehormat Inovasi dalam Pembangunan Kapasiti Manusia oleh Limkokwing Universiti Teknologi Kreatif dan Doktor Kehormat dalam Pendidikan Awal Kanak-Kanak oleh Universiti Pendidikan Sultan Idris, Malaysia. Di peringkat global, beliau telah dianugerahkan dengan Doktor Kehormat Surat oleh Universiti Curtin Australia dan Profesor oleh Universiti Teknologi Maklumat Antarabangsa, Kazakhstan. Sumbangannya diiktiraf oleh bandar Ankara, Turki dengan penghargaan untuk ‘Social Responsibility’

Untuk lihat biografi datin seri rosmah mansor. Boleh Layari laman web ni http://www.itsnabilck.com/datin-seri-rosmah-mansor/