Menyewa Kereta KARLOOP

Menyewa kereta adalah satu-satunya bahagian pengalaman perjalanan yang anda fikir proses itu akan menjadi mudah dan telus – tetapi entah bagaimana ia adalah apa-apa. Adakah saya perlu membeli insurans tambahan? Bagaimana dengan membayar untuk mengisi minyak kereta? Saya mendengar cerita-cerita seram mengenai tuntutan kerosakan palsu; adakah saya perlu risau? Tiada sesiapa pun untuk memeriksa kereta dengan saya; adakah itu okay? Bolehkah saya memandu ke negara lain? Adakah saya memerlukan semua tambahan yang mereka tawarkan di kaunter sewa? Soalan-soalan ini banyak muncul setiap kali kami menyewa kereta. Sekali lagi, apa-apa tetapi langsung.

Di antara semua pilihan anda, terdapat beberapa perkara yang tidak perlu anda lakukan, atau tidak boleh dilakukan, sewaktu menyewa kereta. Berikut adalah 10 daripadanya.

https://www.karloop.com.my/

1. Prabayar untuk petrol.

Caj petrol prabayar merayu kepada keinginan kami untuk kesederhanaan semasa perjalanan, dan juga kebimbangan tentang terlambat untuk penerbangan, kerana setiap beberapa minit yang ditambahkan ke perjalanan ke lapangan terbang membuat risiko lebih untuk tiba terlambat untuk naik. Sebagai keselamatan lapangan terbang telah menambah banyak masa untuk proses ini, syarikat sewa telah menyediakan pilihan baru untuk mengisi bahan bakar kereta, dan memberikan mereka jualan keras di meja sewa.

Kecuali anda benar-benar yakin anda akan mengembalikan tangki kosong, atau anda mempunyai penerbangan pra-fajar yang akan membuatnya bernilai wang yang tidak perlu mengisi minyak diri anda, jangan jatuh untuk yang satu ini. Malah pilihan di mana mereka mengenakan anda hanya untuk bahan bakar yang sebenarnya anda gunakan adalah tip agresif dalam penyewaan agensi sewa kerana kos untuk mereka mengisi minyak kereta anda selalu lebih tinggi daripada kos melakukannya sendiri.

Untuk mengalahkan rap ini, jangan buat kesilapan yang seterusnya:

2. Tidak dapat memeriksa jalan keluar untuk mengisi minyak di jalan anda.

Masa terbaik untuk mencari tempat untuk mengisi minyak kenderaan anda selepas anda mengambilnya. Semasa anda memandu dari lapangan terbang atau agensi sewaan, perhatikan stesen minyak tempatan, dan membuat rancangan untuk kembali kepada yang paling mudah diakses atau harga terbaik dari mereka pada akhir sewa anda. Kawasan kejiranan di sekitar lapangan terbang boleh mengelirukan dan tidak dikenali, jadi anda tidak mahu memandu di dalam lingkaran untuk mencari stesen minyak ketika masa penerbangan anda mendekati. Gambar ini keluar dari jalan anda, apabila anda tidak ditekan untuk masa.

3. Membeli insurans, sebab No. 1: Insurans auto anda sendiri melindungi anda.

Sebelum menerima ini dengan nilai muka, ia harus ditekankan bahawa dasar insurans auto boleh berubah dengan sangat banyak, jadi anda akan ingin menyemak dengan penanggung insurans anda sendiri secara langsung. Sekiranya anda mempunyai liputan minimum yang dibenarkan secara sah, ia mungkin tidak termasuk liputan untuk kereta sewa – sedangkan jika anda mempunyai apa yang disebut syarikat “liputan penuh”, hampir pasti tidak. Panggil atau e-mel syarikat insurans anda untuk mengetahui.

Secara amnya, peraturan ibu bapa adalah perlindungan yang anda miliki untuk kenderaan utama anda memanjangkan kenderaan sewa anda, kerana kereta sewa karloop itu dianggap sebagai kenderaan gantian di bawah polisi ini. Oleh itu jika anda mempunyai liputan yang komprehensif terhadap kereta anda sendiri, polisi anda juga akan memberi anda perlindungan menyeluruh untuk kenderaan sewaan.

Kebanyakan polisi akan melindungi anda walaupun kereta sewa adalah “lebih baik” atau kereta lebih berharga daripada kereta anda sendiri, jadi anda tidak perlu bimbang jika anda mendapat naik taraf atau menyewa kereta yang lebih baik daripada yang anda menginsuranskan di rumah .

Perhatikan bahawa kemalangan dalam kereta sewa karloop biasanya akan menaikkan kadar anda jika anda perlu membuat tuntutan atas dasar insurans anda sendiri.

4. Pembelian insurans, alasan No. 2: Kad kredit anda meliputi selebihnya.

Segala-galanya insurans kereta anda sendiri tidak meliputi, kemungkinan kad kredit anda akan berlaku. Dalam sesetengah kes liputan kad kredit adalah sama atau lebih baik daripada insurans auto anda; dalam orang lain ia bertujuan untuk menjadi insurans sekunder untuk membantu melindungi apa sahaja insurans auto anda tidak.

Sudah tentu, anda perlu membayar sewa kereta anda menggunakan kad itu; hanya mempunyai kad kredit yang layak tidak memberikan sebarang perlindungan.

5. Mengabaikan satu kaveat yang mungkin: insurans kerugian.

Apabila kereta sewa rosak, caj “kehilangan penggunaan” digunakan untuk menampung potensi pendapatan yang hilang apabila kenderaan di luar jalan untuk pembaikan. Ini biasanya dikenakan dalam jumlah sewa sehari untuk kenderaan itu, dan kebanyakan syarikat insurans kereta tidak menanggung yuran ini. Walau bagaimanapun, banyak kad kredit dilakukan; American Express, MasterCard dan Visa semuanya menawarkan liputan “kehilangan penggunaan” dengan sewa yang dibayar dengan kebanyakan kad mereka.