Membina bangunan dan ranking di enjin carian

Membina bangunan dan ranking di enjin carian

Pautan adalah faktor ranking utama “Off-the-page” pertama yang digunakan oleh enjin carian. Google bukan enjin carian pertama untuk mengira pautan sebagai “undi,” tetapi ia adalah enjin carian pertama yang sangat bergantung pada analisis pautan sebagai cara untuk meningkatkan perkaitan.

Walaupun perbualan di sekitar isyarat lain, pautan, bersama-sama dengan kandungan kekal sebagai isyarat luaran yang paling penting untuk kedudukan carian Google. Tetapi seperti yang anda dapati, beberapa pautan lebih bernilai daripada yang lain.

pakar seo
Perlukan Khidmat SEO ?

Kualiti pautan

Sekiranya anda sakit, yang akan anda percayai lagi, nasihat daripada lima doktor atau daripada 50 orang rawak yang menawarkan nasihat mereka semasa anda berjalan di jalan?

Kecuali anda mempunyai pengalaman yang benar-benar buruk dengan doktor, anda mungkin akan mempercayai nasihat daripada doktor. Walaupun anda mendapat sedikit pendapat, anda mendapat pendapat daripada pakar. Kualiti pendapat mereka lebih baik, jadi mereka membawa lebih banyak berat badan.

Pakar Seo Malaysia
Pakar Seo Malaysia

Ia berfungsi dengan cara yang sama dengan enjin carian. Mereka akan mengira semua pautan yang menunjuk pada laman web (kecuali mereka yang disekat menggunakan nofollow atau kaedah lain), tetapi mereka tidak mengira semuanya sama-sama. Mereka memberi lebih banyak berat kepada pautan yang dianggap berkualiti.

Apakah pautan kualiti? Ia adalah salah satu daripada “anda akan tahu apabila anda melihatnya” jenis perkara dalam banyak kes. Tetapi pautan dari mana-mana tapak yang besar, dihormati akan lebih tinggi pada skala kualiti daripada pautan yang mungkin anda dapat dari mengulas di blog. Di samping itu, pautan dari orang-orang dalam “kejiranan” anda, tapak yang sangat berkaitan dengan tapak anda, mungkin juga mengira lebih banyak.

Taipkan teks teks / anchor

Amazon mempunyai berjuta-juta pautan yang menunjuknya. Namun, ia tidak berpangkat untuk “bot.” Ia berpangkat untuk “buku.” Mengapa? Banyak pautan yang menunjuk di Amazon mengatakan perkataan “buku” dalam pautan, sementara yang relatif sedikit berkata “bot,” kerana Amazon tidak menjual bot.

Perkataan dalam pautan – teks pautan atau “teks sauh” – dilihat oleh enjin carian sebagai cara satu laman web menggambarkan yang lain. Seolah-olah seseorang menunjuk anda dalam kehidupan sebenar dan mengatakan “buku” dan mengisytiharkan anda seorang ahli mengenai topik itu.

Anda sering tidak dapat mengawal kata-kata yang digunakan orang untuk dihubungkan kepada anda, jadi memanfaatkan peluang anda untuk mempengaruhi teks sauh, dalam alasan.

Pakar Seo di Malaysia
Anda mencari khidmat SEO ?

Bilangan pautan

Banyak laman web telah mendapati bahawa mendapatkan banyak pautan boleh menambah sehingga kejayaan SEO. Lebih-lebih lagi jika anda mendapat banyak pautan dari banyak laman web yang berbeza. Semua perkara yang sama, 1,000 pautan dari satu laman web akan bermakna jauh kurang daripada 1000 pautan dari 1000 tapak.

Lama lalu, bilangan pautan yang digunakan agak jauh lebih penting, tetapi bilangannya semakin berkurangan kerana enjin carian telah mempelajari cara untuk menilai kualiti pautan yang lebih baik.

Taktik seperti kempen, lencana dan widget pautan virus boleh menjadi berkesan untuk mendapatkan banyak pautan, dan juga wakil enjin carian menyarankan kaedah ini.

Tetapi dalam pencarian anda untuk pautan, jangan melancarkan perisian automatik dan mulakan blog spam. Itulah perkara yang buruk, dalam banyak cara, seperti yang akan kita pelajari nanti dalam panduan ini.