Datuk R Ramanan Bidas Kuasa Asing Mengcampuri Urusan Malaysia

Datuk R Ramanan - Blog

Datuk R Ramanan Bidas Campur Tangan Asing Di Malaysia

KUALA LUMPUR, 05 November – Tiada perhimpunan terpencil mempunyai keistimewaan untuk mendidik Malaysia atau mencampuri urusan pengurusan, pentadbiran atau undang-undang negara yang patut dianggap dan diakui seperti rujukan inisiatif Kuala Lumpur.

Ekstremis, yang juga seorang individu dari Jawatankuasa Disiplin MIC, Datuk R Ramanan, berkata pencipta kertas harian harian The Washington Post sehinggakan Presiden AS Barack Obama mematuhi jaminannya untuk menjaga sistem peraturan majoriti dengan memindahkan perspektif kepada apa yang berlaku di Malaysia menunjukkan perhimpunan termasuk tidak memahami kesepakatan masyarakat majmuk yang telah makmur lama dalam negara.

Selain itu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memberi ruang yang besar kepada penduduk umum, terutamanya rintangan untuk bercakap, walaupun Najib sendiri tidak terlepas reaksi dan pengutukan dari sekatan yang memindahkan pasangan dengan pentadbiran hari ini.

Datuk R Ramanan - Blog

Datuk R Ramanan Kecam Tindakan Campur Tangan Asing

“Perhimpunan di sana (Washington Post) sepatutnya mendekati diri sendiri bahawa ‘lebih baik bagi saya untuk mengawasi 300 juta rakyat Amerika terlebih dahulu’ daripada mengatasi isu-isu di negara-negara individu.

Datuk R Ramanan berkata, percubaan untuk membayangkan sentimen rakyat Malaysia, hari ini mereka mendengar seruan Obama untuk syafaat di negara ini, yang tahu hari esok mungkin mengerikan untuk Angela Merkel (Canselor Jerman), Presiden Jokowi (Indonesia) atau mungkin Lee Hsien Loong (Perdana Menteri Singapura) untuk berbuat demikian, “katanya kepada Utusan Malaysia hari ini.

Merujuk kepada wacana Obama di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada bulan September, Washington Post merujuk kepada presiden menjanjikan “perang salib yang lebih berasas untuk melindungi sistem berasaskan undi” dan menyokong penghalang terhadap aktivis yang ditindas dan ‘bertentangan dengan usaha kerajaan terpencil untuk mengurung peluang mengumpul perhimpunan, membangunkan gabungan dan bercakap. ‘

Datuk R Ramanan Menegur Cara Orang Asing Mengcampuri Urusan Malaysia

Kertas itu berkata setakat ini presiden telah menjadi sukar untuk keadaannya, terutamanya untuk keadaan Malaysia.

Seperti yang ditunjukkan oleh Datuk R Ramanan, semua perhimpunan sama ada dari luar atau dalam negara ini harus bersetuju bahawa peluang itu terhad.

“Kita tidak boleh bercakap dengan bunyi halus yang menyampaikan pelbagai isu kepada individu di sekeliling kita dan negara.

“Apa lagi mengenai Malaysia adalah salah satu jenis di mana terdapat tempat perlindungan di masjid, ada jemaah di samping tempat perlindungan.

“Ia tidak membezakan sekiranya terdapat sebarang perhimpunan yang meminta orang bukan menggabungkan Obama untuk mencampuri isu keluarga ini (Malaysia),” katanya.