Bacaan Doa Qunut Rumi Serta Maksud

Bacaan Doa Qunut Dalam Bahasa Rumi Serta Maksud Doa Qunut

Bacaan Doa Qunut

Bacaan Doa Qunut Dalam Rumi

Bacaan Doa Qunut Rumi

اَللّٰهُمَّ اهْدِنِىْ فِيْمَنْ هَدَيْتَ, وَعَافِنِي فِيْمَنْ عَافَيْتَ, وَتَوَلَّنِىْ فِيْمَنْ تَوَلَّيْتَ, وَبَارِكْ لِىْ فِيْمَا اَعْطَيْتَ, وَقِنِيْ شَرَّمَا قََضَيْتَ، فَإِنَّكَ تَقْضِىْ وَلاَ يُقْضَى عَلَيْكَ, وَإِ نَّهُ لاَ يَذِلُّ مَنْ وَالَيْتَ, وَلاَ يَعِزُّ مَنْ عَادَيَْتَ, تَبَارَكْت رَبَّنَا وَتَعَالَيْتَ, فَلَكَ الْحَمْدُ عَلَى مَا قَضَيْتَ, أَسْتَغْفِرُكَ وَاَتُوْبُ اِلَيْكَ وَصَلَّى اللّ عَلَى سَيِّدَنَا مُحَمَّدٍ النَّبِيِّ اْلاُمِّيِ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّم

“Allaahumahdinii fiiman hadait, Wa aafinii fiiman aafait, Watawallani fiimantawallait, Wabaariklii fiimaaa toit, Waqini birahmatika syaramaa qadhait, Fainnakataqdhi walayuqdha alaik, Wainnahu layadzillu manwalait, Walaya idzuman aadait, Tabarak tarabannaa wata aalait, Falakal hamdu alamaa qadhait, Astagfiruka wa atuubu ilaik, Washallalloohu ala sayyidinaa muhammadin nabiyyil ummiyyi wa ala aalihi washahbihi wabaarik wasallam”

Maksud Doa Qunut

“Ya Allah, tunjukkan aku sebagaimana mereka yang telah Engkau tunjukkan” “Berikan kesihatan kepadaku sebagaimana mereka yang telah Engkau berikan kesihatan” “Dan peliharalah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau peliharakan” “Berikanlah keberkatan bagiku pada apa-apa yang telah Engkau kurniakan” “Dan selamatkan aku dari bahaya yang telah Engkau tentukan” “Maka sesungguhnya, Engjau yang menghukum dan bukannya yang kena hukum” “Dan sesungguhnya tidak hina orang yang Enkau pimpin” “Dan tidak mulia orang yang Engkau musuhi” “Maha suci Engkau wahai tuhan kami dan Maha Tinggi” “Maka bagi Engkaulah segala pujian di atas apa yang Engkau hukumkan” “Aku memohon ampun dari-Mu dan aku bertaubat kepada-Mu” “Dan semoga Allah mencurahkan rahmat dan sejahtera ke atas junjungan kami Nabi Muhamad dan keluarganya”

Semoga ianya bermanfaat kepada semua dan dapat melancarkan bacaan doa qunut sekalian. InsyaAllah. Sekiranya anda rasa artikel ini membantu anda dalam bacaan anda, kongsilah kepada rakan-rakan anda yang lain supaya mendapat keberkatan dan rahmat daripa Allah S.W.T

Hukum Membaca Doa Qunut Subuh Ketika Sembahyang

Kata Kunci : Doa Qunut , Doa Qunut Rumi , Bacaan Doa Qunut , Doa Qunut Subuh , Doa Qunut Pendek , Doa Qunut Subuh Rumi , Doa Qunut Solat Subuh , Maksud Doa Qunut , Bacaan Doa Qunut Rumi

Pakej Umrah Murah dan Terbaik dari Annaufal Travel

Pakej Umrah Murah 2018

Pakej Umrah Bersama Annaufal Travel & Tours Sdn Bhd (976394-T)

Pakej Umrah Annaufal Travel & Tours Sdn Bhd

Pakej Umrah Terbaik 2018

Pakej Umrah Terbaik

Apakah itu Umrah ?

Umrah (ﻋﻤﺮﻩ) ialah mengunjungi Baitullah di Makkah dan melakukan ihram, tawaf, sa’i dan bertahallul mengikut tertib.

Umrah adalah fardhu seperti Haji. Ini adalah pendapat al-Imam as-Syafie r.a. yang al-Azhar. Ijmak Ulama mengatakan bahawa hanya wajib dilakukan sekali sepanjang hayat bagi orang yang mampu kecuali orang yang bernazar, maka dia wajib memenuhi nazarnya.

Dalil daripada al-Quran ialah firman Allah Taala: Dan sempurnakanlah ibadat Haji dan Umrah kerana Allah (Al-Baqarah 196).

Sabda Nabi yang diriwayatkan Ibnu Majah, Al-Baihaqi dan sanad yang sahih daripada Aisyah r.a. katanya:

Aku berkata : “Wahai Rasullah,apakah wanita wajib berjihad?”. Sabda Baginda: “Ya, jihad yang tiada peperangan padanya iaitu haji dan umrah”.

Niat IhramTawaf dan Sa’i tidak boleh dilakukan di mana-mana tempat lain melainkan di tempat yang ditetapkan. Iaitu niat ihram di Miqat, tawaf 7 pusingan mengelilingi Kaabah di dalam Masjidil Haram dan bersa’i 7 kali bermula di bukit Safa dan berakhir di bukit Marwah. Terakhir sekali bertahallul iaitu bercukur atau mengunting rambut sekurang-kurangnya 3 helai selepas itu, segala larangan dalam Ihram menjadi halal sepertimana sebelum beliau berihram.

Beza Umrah dengan Haji ialah Umrah boleh dilaksanakan sepanjang tahun tetapi Haji hanya boleh dilakukan pada bulan haji sahaja, dan hari kemuncaknya ialah pada hari Tasyrik 9, 10, 11, 12 di mana jemaah berkumpul di Padang Arafah dan Mina.

Pada zaman sekarang Kerajaan Arab Saudi menetapkan mana jemaah umrah mestilah mengikut muassasah umrah dan memohon visa umrah melalui agensi umrah. Tiada lagi permohonan Visa umrah dapat dilakukan di Kedutaan Arab Saudi secara individu.

Pakej UmrahPakej Umrah Andalusia dan Pakej Umrah Tabung Haji bersama Annaufal Travel & Tours

Jenis-Jenis Umrah

Jenis Umrah tertentu wujud bergantung kepada sama ada atau tidak jemaah haji akan melakukan Umrah dalam tempoh Haji, dengan menggabungkan merit mereka. Apabila dilakukan bersama haji, Umrah dianggap sebagai “kesenangan” (Umrat al-tamattu) dan merupakan sebahagian daripada haji penuh keseronokan (Hajjul tamattu). Lebih tepat lagi, upacara-upacara Umrah dilakukan terlebih dahulu, dan kemudian ritual Haji dilaksanakan. Jika tidak, apabila dilakukan tanpa meneruskan Haji, Umrah dianggap sebagai “tunggal” Umrah (Umrah Mufradah).

Pakej Umrah Bersama Annaufal Travel & Tours

Perbezaan diantara Haji dan Umrah ?
  • tahap kepentingan dan kaedah pematuhan
  • Haji adalah salah satu daripada lima rukun Islam. Ia adalah wajib bagi setiap Muslim sekali dalam seumur hidupnya, dengan syarat mereka sesuai fizikal dan mampu dari segi kewangan.
  • Hajj dilakukan pada hari tertentu semasa bulan Islam yang ditetapkan. Bagaimanapun, Umrah boleh dilakukan pada bila-bila masa.

Kepada mereka yang berhajat untuk menunaikan ibadah Umrah, boleh kunjungi ke laman facebook rasmi Annaufal Travel & Tours Sdn Bhd atau boleh hubungi terus pengarah urusan beliau. Pakej Umrah murah tabung haji dan Pakej Umrah Vip Andalusia bersama Annaufal Travel & Tours

layari http://www.nabilchekholid.com/pakej-umrah-dan-ziarah-2018/ untuk keterangan lanjut

Facebook Page : https://www.facebook.com/pg/AnnaufalTravel/ 

Pegawai untuk dihubung : En. Suhaimi 019 4172697

Tempat Menarik Melaka Yang Harus Dilawati

Tempat Menarik Di Melaka

Sedikit Sejarah Tentang Melaka

Melaka adalah sebuah negeri di Malaysia yang terletak di wilayah selatan Semenanjung Malaysia, bersebelahan dengan Selat Melaka.

Negeri ini bersempadan dengan Negeri Sembilan di utara dan barat dan Johor di selatan. Exclave Cape Rachado juga bersempadan dengan Negeri Sembilan di utara. Ibu kota adalah Bandaraya Melaka, yang terletak. Pusat bandar bersejarah ini telah disenaraikan sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO sejak 7 Julai 2008.

Walaupun ia adalah lokasi salah satu kesultanan Melayu terawal, monarki tempatan dihapuskan ketika Portugis menaklukkannya pada 1511. Jom kita lihat tempat tempat menarik di melaka

10 Tempat Menarik Di Melaka Yang Wajib Anda Kunjungi

1. JONKER WALK MELAKA

Tempat Menarik Di Melaka | Jonker Walk | Nabil Che Kholid

Jonker Walk adalah tempat atau jalan yang sibuk dan dipenuhi dengan rumah-rumah bersejarah, kedai dan juga tempat menarik di melaka waktu malam pada hujung minggu akan ada pasar malam terbesar di sini.

Terdapat pelbagai jualan sekiranya anda berada di sini. Kalau setakat souvenir tu, memang melambak lah! Jadi, jangan lepaskan peluang untuk singgah bila anda bercuti di Melaka.

Lokasi: Jalan Hang Jebat, Bandar Melaka

2. Melaka River Cruise

Tempat Menarik Di Melaka | Melaka River Cruise | Nabil Che Kholid

Melaka River Cruise adalah salah satu tempat menarik di Melaka ini. Ketika anda menaiki kapalanda akan ditunjukkan tempat-tempat bersejarah sepanjang laluan sungai ini.

AlamatJalan Laksamana, 75000 Melaka

Waktu Operasi: 9:00 pagi ke 11:30 malam

Kos:

Warganegara

Dewasa: RM10.00

Kanak-kanak: RM5.00

3. Pantai Klebang Melaka

Tempat Menarik Di Melaka | Pantai Klebang Melaka | Nabil Che Kholid

Pantai Klebang adalah salah satu daripada pantai-pantai yang ada di Melaka. Namun begitu, oleh kerana lokasinya yang lebih strategik iaitu lebih dekat dengan bandar Melaka dan menjadi pantai yang paling popular di sini. Menjadi salah satu tempat percutian menarik di melaka dalam list kami.

Di Pantai Klebang ini juga, terdapat satu lokasi unik iaitu kawasan “padang pasir” yang sedikit tersorok. Anda boleh melayari Instagram dan cari hashtag-hashtag seperti #melakadesertCaj parking dikenakan sebanyak Rm 3.00 sahaja kepada mereka yang menbawa kenderaan masuk ke kawasan ini.

Untuk tujuan keselamatan, anda akan diarahkan untuk meninggalkan kawasan ini selepas jam 7:00 petang.

Lokasi: Pantai Klebang

4. The Shore Sky Tower

Tempat Menarik Di Melaka | The Shore Sky Tower | Nabil Che Kholid

The Shore Sky Tower adalah bangunan yang tertinggi di Melaka dengan ketinggian 42 tingkat iaitu 153m. Terdapat Selain itu, terdapat akuarium yang penuh dengan ikan koi dan yang paling menarik, satu platform kaca lutsinar telah dibina untuk membolehkan pengunjung menguji keberanian. Terdapat juga kafe iaitu the Sky Deli Restaurant untuk menjamu selera.

Sila layari laman web rasmi The Shore Sky Tower untuk maklumat terkini.

Lokasi: The Shore, Malacca River

Waktu Operasi: 10:00 pagi ke 10:00 malam

Kos:

Dewasa: RM25 sekali masuk

Kanak-kanak: RM18 sekali masuk

5. Muzium Kapal Selam

Tempat Menarik Di Melaka | Muzium Kapal Selam | Nabil Che Kholid

Kapal selam yang terdapat di muzium ini adalah FS Ouessant Agosta 70. Ia digunakan untuk tujuan latihan oleh kru Kelas Perdana Menteri TLDM. Dahulunya, kapal selam ini adalah kepunyaan Tentera Laut Perancis dan telah dibeli oleh kerajaan Malaysia. Ia diserahkan kepada kerajaan negeri Melaka secara rasmi pada 4 Mac 2012, dan kemudiannya dijadikan sebuah muzium.

Selepas membeli tiket masuk, anda akan diberikan akses untuk meneroka bahagian dalam kapal selam. Sepertimana yang biasanya ditayangkan di wayang gambar, bahagian dalaman kapal selam adalah agak sempit. Anda boleh melayari laman web Perbadanan Muzium Melaka (PERZIM) untuk maklumat lanjut.

Lokasi: Dataran 1 Malaysia Klebang

Waktu operasi:

Hari biasa: 9:00 pagi – 5:30 petang

Hujung minggu: 9:00 pagi – 6:30 petang

Kos:

Dewasa: RM 3.00

Kanak-kanak: RM1.00

6. The Stadthuys
Tempat Menarik Di Melaka | The Stadhuys | Nabil Che Kholid

The Stadthuys pada suatu masa dahulu adalah sebuah dewan bandaran sewaktu pemerintahan Belanda di negeri Melaka. Ia juga merupakan salah satu daripada monumen simbolik bagi negeri Melaka – ramai yang mengenalinya sebagai “bangunan merah kat Melaka tu”. Ini adalah salah satu lokasi yang tak pernah putus dengan kehadiran pelancong yang ingin bergambar sebagai tanda kenangan.

Lokasi: Jalan Gereja, Bandar Melaka

Kos: (Hanya jika anda ingin masuk ke dalam Kompleks Stadthuys), caj dikenakan adalah:

Warganegara (sertakan MyKad):

Dewasa: RM5.00

Kanak-kanak: RM2.00

Bukan warganegara:

Dewasa: RM10.00

Kanak-kanak: RM4.00

*Dengan membeli tiket, anda juga akan mendapat akses ke Muzium Pemerintahan Demokrasi, Muzium Pendidikan, Muzium Tuan Yang Terutama, Muzium Pendidikan & Galeri Laksamana Cheng Ho.

Tempat Menarik di Melaka yang wajib pergi

7. Zoo Melaka

Tempat Menarik Di Melaka | Zoo Melaka | Nabil Che Kholid

Suasana di dalam zoo ini juga adalah nyaman kerana terdapat tumbuh-tumbuhan ditanam untuk mewujudkan suasana seakan-akan kawasan hidupan liar di hutan hujan tropika yang sebenar. Terdapat juga tumbuh-tumbuhan dan pokok-pokok eksotik yang ditanam di sekitar zoo ini.

Zoo Melaka adalah salah satu daripada tempat menarik di Melaka untuk kanak kanak terutamanya, kerana mereka dapat melihat spesies-spesies hidupan liar dengan lebih dekat. Oleh kerana kawasan zoo yang luas, kemudahan seperti tram (yang macam kereta api tu) juga disediakan untuk kemudahan pengunjung di sini dengan harga serendah RM2.00 sahaja.

Lokasi: Ayer Keroh (berhampiran plaza tol PLUS Ayer Keroh)

Waktu operasi:

Zoo waktu biasa: 9:00 pagi – 6:00 petang (tiket terakhir jam 5:30 petang)

Night Safari: 8:00 malam – 11:00 malam (tiket terakhir jam 10:30 malam)

Kos: 

Warganegara

Warga emas: RM7.10

Dewasa (umur 13-59): RM17.80

Kanak-kanak (umur 4-12): RM7.10

OKU: RM7.10

Bukan Warganegara

Dewasa (umur 13-59): RM23.70

Kanak-kanak (umur 4-12): RM17.80

*Anda boleh mendapatkan informasi lengkap & terkini di laman web rasmi Zoo Melaka.

8. Masbro Village

Tempat Menarik Di Melaka | Masbro Village | Nabil Che Kholid

Selain daripada Bustel, Masbro Village adalah salah satu daripada lokasi penginapan ala homestay yang sangat unik di Melaka. Senibinanya yang luar biasa iaitu berbentuk segitiga diilihamkan daripada pondok-pondok tepi pantai di Australia – sebab itulah ia mendapat nama gelaran “Australia Village”. Jadi, No wonder lah tempat ini menjadi viral dan tersenarai sebagai salah satu tempat menarik di Melaka, bukan?

Setiap rumah homestay boleh memuatkan 4 ke 6 orang dewasa. Homestay ini mempuyai 2 tingkat, yang mana terdapat 1 sofa bed di tingkat bawah manakala 2 katil queen size pula disediakan di tingkat atas. Ia juga dilengkapi ruang tamu, ruang makan, perabot seperti kerusi sofa & TV, penghawa dingin, 2 bilik air berserta water heater, dan kelengkapan dapur. Nak parking kereta pun tak ada masalah kerana lokasinya yang strategik, dan homestay ini juga berpagar. Walaupun ia terletak lebih kurang 7km daripada bandar Melaka, bagi saya tetap worth it dengan pengalaman menginap di sini.

Lokasi: Taman Paya Rumput Indah (tepi jalan lebuh AMJ, berdekatan traffic light TESCO Cheng)

Kos: RM280/unit/malam

9. Melaka Wonderland Theme Park & Resort

Tempat Menarik Di Melaka | Melaka Wonderland | Nabil Che Kholid

Melaka Wonderland Theme Park & ​​Resort adalah taman tema dan resort air terbaru di rantau ini yang terletak di Ayer Keroh Melaka, salah satu destinasi Malaysia yang paling popular. Melaka Wonderland adalah tarikan pelancongan terkini bagi pelancong tempatan dan luar negara. Ia adalah pengalaman taman air lengkap untuk semua orang – keluarga, anak-anak, remaja dan pencari keseronokan. Dari gelongsor air yang berkelajuan tinggi hingga kehijauan hijau, Melaka Wonderland Theme Park & ​​Resort akan mengujakan mana-mana pelawat.

Taman tema unik ini mempunyai 11 buah tarikan, iaitu Tornado Chaser (1 di Malaysia), Lazy merangkap Crazy River, 1 kolam Big Wave, Adventure Island dan dikelilingi oleh 360 hektar hutan rekreasi semulajadi. Tempat menarik eksklusif Melaka Wonderlands menjanjikan keseronokan yang tidak terhad, dengan mengambil setiap pelawat dalam perjalanan mendebarkan dan pemandangan hutan semulajadi.

Lokasi: Ayer Keroh

Waktu Operasi: 9:00 pagi ke 7:00 malam

Kos: Layari laman web rasmi Melaka Wonderland untuk maklumat caj terkini

10. Freeport A’Famosa Outlet

Tempat Menarik Di Melaka | Freeport Afamosa | Nabil Che Kholid

Freeport A’Famosa Outlet menawarkan lebih daripada 70 jenama fesyen, sukan dan aksesori di sekitar 180,000 kaki persegi. Cawangan ini terletak di pusat membeli-belah terbuka yang memaparkan tasik, air pancut, karusel dan kincir angin dengan senibina yang bertemakan secara meluas di warisan Belanda Melaka.

Laman Web : http://freeportafamosa.com/

Waktu Operasi : Setiap hari Jam 10.00 pagi – 10.00 malam

Tempat Menarik di Melaka

Terdapat banyak lagi tempat menarik di melaka ni. Sekiranya anda mempunyai masa yang banyak bila stay di Melaka ni. Boleh lah lihat list yang dah saya buat ni. Enjoy!

  • Dataran Keris Alor Gajah
  • Dataran Pahlawan
  • Desa Balqis, Kuala Linggi
  • Dusun D’Paradise
  • Independence Monument Museum
  • Kampung Mortem
  • Kincir Air Kesultanan Melayu Melaka
  • Kota Belanda di Bukit St John
  • Malaqa House
  • Magic Art 3D Museum
  • Melaka Alive
  • Melaka Street Art
  • Mini Malaysia & ASEAN Cultural Park
  • Muzium Lebah Sedunia
  • Pantai Puteri
  • Pantai Tanjung Bidara
  • Pantai Pengkalan Balak
  • Pantai Padang Kemunting
  • Pantai Klebang
  • Perigi Hang Li Po
  • Planetarium
  • Straits Chinese Jewelry Museum
  • Sungai Melaka
  • Taman Burung
  • Taman Botanikal
  • The Hut, Serkam
  • The Li Chi Mao Art Museum
  • Toy Museum Melaka
  • Villa Sentosa
  • Wildlife Theatre

Sekiranya anda perlukan sebarang panduan, klik di sini untuk melihat peta tempat menarik di Melaka.

kredit : http://www.nabilchekholid.com/tempat-menarik-di-melaka/

Cara Buat Kek Batik Yang Sedap

Resepi Kek Batik

Cara Buat Resepi Kek Batik

Kek Batik adalah sejenis pencuci mulut di Malaysia yang tidak dibakar. Kek ini dibuat dengan mencampurkan biskut Marie yang dipadamkan dengan sos coklat atau custard yang dibuat dengan telur, mentega / marjerin, susu pekat, Milo dan serbuk coklat. Resepi Kek Batik ini sesuai dihidangkan pada majlis-majlis khas.

Sejarah Asal Resepi Kek Batik

Asal-usul jenis kek ini agak tidak menentu kerana ia sama seperti ‘hedgehog slice dan kek biskut coklat Prince William terkini, walaupun dengan beberapa bahan yang berbeza. Oleh kerana Malaysia dan Brunei pernah menjadi tanah jajahan Great Britain, ia dipercayai kek batik ini telah diperkenalkan oleh British. Di Brunei, kek Batik mereka dihiasi dengan topping berwarna hijau.

Cara Membuat Kek Batik Ini Lebih Sedap

Bahan-bahan:

200gm millo

250gm butter/marjerin

3 sudu makan serbuk koko

1 tin kecil susu pekat manis – boleh kurangkan jika tidak mahu terlalu manis

Biskut marie secukupnya

Resepi Kek Batik | Nabil Che Kholid

Cara-cara menyediakan:

Cairkan marjerin dalam kuali atas api yang kecil. Setelah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit dan kacau sehingga hancur.

Kemudian masukkan serbuk koko. Kacau tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul. Setelah pekat ,padamkan api.

Susun biskut marie di dalam loyang (lapik dengan plastik agar mudah dikeluarkan setelah sejuk).

Lapis dengan adunan coklat, susu biskut marie, sendukkan adunan coklat.Ulang langkah ini selapis demi selapis sehingga habis.

Siap dan biarkan semalaman. Potong dan hidangkan.

Kek Batik ini teramatlah manis. Saya sarankan bila nak hidangkan kek batik ini, pastikan meminum air yang tidak manis atau pun air kosong sahaja. Percayalah. Memang manis. Kek Batik ini juga sesuai dihidangkan sebagai pencuci mulut, minum petang ataupun pada majlis-majlis khas seperti kenduri dan pada jamuan hari raya.

Kata Kunci : resepi kek batikresepi kek batik miloresepi kek batik cheese , resepi kek batik sedap , resepi kek batik moist , resepi kek batik simpleresepi kek batik biskut marie , resepi kek batik oreo , resepi kek batik cheese leleh

DAP official says PAC report avoided Najib Razak in 1MDB issue

DAP official says PAC report avoided Najib Razak in 1MDB issue

KUALA LUMPUR: A DAP official repeated his position that the Public Accounts Committee (PAC) report confined Datuk Seri Najib Razak in the 1Malaysia Development Bhd (1MDB) issue.

Dr Tan Seng Giaw, who is furthermore PAC pro specialist, asked for that there is nothing in the 106-page report that fingered the Prime Minister of any criticized lead in the 1MDB issue.

“It isn’t settled,” said Dr Tan when asked on whether the PAC report proposed Najib being secured with the issue.

“One needs to make talk (to show some individual being secured with repulsive energetic) as that is the (lead) of keep running of law (in Malaysia).

“Under (the control of) heap of centrality (between the official, authentic and veritable arms of a country), only a judge could settle on the decision on whether a man is in peril or not. It isn’t you or I,” said Dr Tan.

DAP official says PAC report prohibited Najib Razak in 1MDB issue

Dr Tan in like course isolated specific quarters who relied on online piece Sarawak Report for yield purportedly naming Najib as being secured with the 1MDB issue.

He raised that what the way circumnavigated can’t be thought about check in the issue.

“Insistence isn’t show up,” he said.

“Under the keep running of law, a man is clear until the point that displayed broken.

“To the degree lead of law, one needs to look at further to find what truly happened. You can’t just say Najib is exhibited,” he said.

DAP official says PAC report rejected Najib Razak in 1MDB issue

In April 8, 2006, Tan was had a tendency to allowing that Najib should not be seen as in charge of the 1MDB issue.

He said this is in light of how Najib was not particularly included with its association.

DAP had on Monday verbalized that they were dropping Dr Tan, who is the Kepong parliamentary tenant, from testing the seat in the fourteenth General Election. Or then again plainly maybe, Lim Lip Eng, who was Segambut MP, will now challenge the Kepong Seat.

Honda S660 – It’s Like Driving A Full-Size Tamiya Car

Audit: Honda S660 – It’s Like Driving A Full-Size Tamiya Car

Precise lines, overstated extents firmly compacted inside a modest bundle, this little Honda S660 has all the corridor characteristics of Tamiya Mini 4WD and R/C autos, stuff of legends for any ’80s or ’90s child. Similarly Tamiya and its bite the dust cast partner Tomica convey an unmistakable Japanese character with them, so is this S660. It’s a car likeness Gundam.

At the sidelines of the as of late finished up Tokyo Motor Show before the end of last month, we had the open door for a short 10-minute drive in the Honda S660. Our chance with the auto is too short however in the event that a similarly uncommon Japan-just symbol like Maria Ozawa is to concede you a group of people, you can’t expect much else besides 10 minutes isn’t that right?

Outlined in light of Japan’s correctional charges on autos, the S660 is a piece of a sort of Japan-just ‘kei’ ultra-smaller than expected vehicles. With their body size and power yield topped, kei autos are exempted from stopping licenses (required in Japan, to be obtained from the neighborhood city chamber before an auto can be enlisted) and appreciate bring down extract and vehicle weight charge. They are effortlessly distinguished by their mark yellow-shaded number plates.

Initially intended to goad interest for modest, fuel-effective indicate A point-B passenger vehicles for the majority, it didn’t take some time before Japanese auto producers choose that little doesn’t really mean exhausting, and made legends like the Mazda AZ-1, Suzuki Cappuccino and the Honda Beat. Like crafted by Ozawa-chan, these Japan-just strengths are profoundly desired by outsiders, who can just get them by means of informal channels.

Honda s660 Malaysia

Particulars for Honda S660

Motor: 658cc turbocharged, transverse 3-chamber, mid-mounted

Power: 64 PS at 6,000 rpm

Torque: 104 Nm at 2,600 rpm

Transmission: 6-speed manual, raise wheel drive

Cost: Not accessible in Malaysia

To most outsiders, the S660 resembles a toy auto yet to numerous fans, that is precisely why it’s so cool. Don’t for one minute expect this to be a Japanese’ rendition of Barbie’s MINI convertible. Pressed inside the S660’s little bundle is a suite of tech obtained from supercars. At the lower raise bumpers and under the auto are useful Ferrari F40-style NACA channels that sucks in cool air to the S660’s motor, which is mid-mounted transverse, much the same as the principal Honda NSX, and Lotus Elise.

All the mass, including the driver, fuel tank and the 12V battery, are packed right in the center, dense and concentrated on the auto’s focal point of gravity more seriously than whatever else twice its size. The outcome? An exceedingly responsive auto that shoot’s around its play pen as though it’s a stick ball.

Indeed, even the brake calipers are introduced to confront inwards, inside the auto’s wheelbase, much the same as any Ferrari. The auto’s weight dispersion is at a relatively consummate 45/55 front/raise.

Estimating 3,395 mm long and 1,475 mm wide, only 5 mm beneath the most extreme admissible size for kei autos, the S660 is littler than even a Perodua Axia (3,640 mm long and 1,620 mm wide), a ton littler. It has a considerably littler motor as well – only a three-barrel 658cc motor. Power topped by Japanese controls at 64 PS (accomplished at 6,000 rpm) yet turbocharging and DOHC helps its torque to 104 Nm at 2,600 rpm. That doesn’t seem like much yet recall that this thing weighs only 830 kg, yet still meets Honda’s own G-CON models for crash security, which is more requesting than numerous legislature commanded controls.

Catalyzing the lightweight and concentrated snapshot of inactivity into a fun machine are two fixings – raise wheel drive and a short-moving 6-speed manual transmission. Talking about wheels, the little S660 utilizes stunned wheel sizes, much the same as supercars. The backs are 195/45 R16 while the fronts are 165/55 R15, all Yokohama Advan Neova AD08Rs.

Quickening from 0-100 km/h is upwards of 11 seconds however that is an unessential pointer when the S660 conveys more fun at 70 km/h than most different autos do at 140 km/h. Furthermore, the S660 is worked for tight Japanese ‘touge’ mountain passes as opposed to German autobahns.

With such a minor wheelbase and a super-concentrated weight adjust, the S660’s as of now amazing taking care of (0.8 G on the skidpad, only 0.08 G not exactly the S2000) is enhanced further by a brake-based torque vectoring highlight – which Honda alludes to as Agile Handling Assist.

With the motor behind, and the foldable rooftop stowed in a case situated under the hood in front, there’s not really any space for sacks so don’t consider completing a crosscountry drive in this.

Toy auto? Possibly, yet that is precisely why we like it to such an extent. It resembles driving a full-estimate Tamiya R/C auto, recollect how darty those easily overlooked details were?

Inside, the S660’s lodge is as tight as you envision it to be. However the seats change far sufficiently back that our companion the transcending six-foot in addition to tall Chris Wee from AutoFreaks.com can sit cozily inside. Indeed, every apparatus change will accidentally bring about man-touching however the common love for driving dependably triumph over homophobia.

Settled inside the low mounted seats, you turn into auto’s concentration and everything is wrapped around you. The inside comfort ascends towards the front, conveying the rigging lever nearer to the controlling wheel, much the same as a legitimate race auto. The dashboard is intended to be more similar to a cockpit than a dashboard. All the switches and controls are calculated towards the driver.

Where in many autos you would sit with your knees bowed slighty, the S660 influences you to sit with your legs extended level towards the auto’s short nose, with your abdominal area presented to the components. It’s fundamentally the same as the experience of sitting in an open-wheel junior Formula arrangement race auto. The controlling wheel focuses directly at your chest, much the same as any Formula arrangement race auto.

How can it drive? Honda s660

The driving knowledge will enrapture many, even among fans. On the off chance that you are the sort of drivers who comprehend and welcome the interest of an ‘underpowered’ yet very much adjusted Toyota 86 or Mazda MX-5, at that point you will love the Honda S660. Be that as it may if animal torque time assault machines are what you favor, move along and read our survey of the Mercedes-AMG GT R.

With such little measurements thus little power, it’s relatively difficult to canister the S660 so it’s a decent auto to take in the better parts of auto control. The auto reacts so well thus precisely as though it’s wired to your cerebrum. This is an auto that you instinctually control as though it’s an augmentation of your hands and feet.

To be sure, this was the goal of Large Project Leader Ryo Mukumoto, who was just 27 years of age when he made the S660. Mukumoto first auto was a S2000 yet he generally felt that as an amateur driver, it was the S2000 that was conveying him instead of him driving the S2000.

With a best speed of close to 140 km/h, the S660 is best delighted in on tight Japanese mountain passes, where reasonable and sensible driving velocities scarcely go past 90 km/h. Sitting so low to the ground, with the convertible best presenting you to the components while a rev-glad mid-mounted motor sings behind my ears, it resembles riding a game bicycle.

Each upshift is joined by a trill of the turbocharger’s waste door, with added sound impacts because of a voice that open up the sound to the lodge. The strike on your faculties is sufficiently extraordinary to make 70 km/h felt like 140 km/h. In the event that what you are after is unadulterated driving joy, the S660’s absence of best end speed barely made a difference by any means.

As the auto is so light and with so little idleness, there is little need to brake hard for a corner. Setting the auto up for a turn is just an activity of tapping the brakes while you heel-toe to a downshift, and indicating the auto follow the perfect line.

Paddling the tight short-changing gear handle, you arrange the S660’s mountain hit the dance floor with your feet and hands, each move, each millimeter of pedal travel, each extra level of controlling info affecting an alternate pitch and yaw for the auto.

The directing wheel is light and exact, and you feel all of the landing area’s hold. Start a turn and you will feel the auto pivoting around your hips. With so little power, you can floor the throttle nearly when you cut the corner’s pinnacle line.

What amount in Malaysia?

As specified before, the Honda S660 is a Japan-just exceptional. You can’t get it from your neighborhood Honda merchant yet dim shippers are offering reconditioned 2015 models for between RM140,000 to RM150,000. A large portion of the autos on special are CVT-type automatics yet it is the manual transmission models that will end up being gatherers’ things.

In Japan, another Honda S660 is estimated upwards of 1.98 million Yen, which is around 20 percent less expensive than a base-show Mazda MX-5. Applying a similar value hole to Malaysia on a comparable completely foreign from Mazda MX-5, the reasonable characteristic cost for another S660 would be around RM190,000.

Excessively costly for what is basically a reasonable games auto gone for the youthful? Reprimand it on our administration’s 75 percent extract obligation, and the extra 6 percent GST. In Japan, the S660 is estimated more like a Honda HR-V.

So is it worth the cash? For its curiosity factor, yes. As a driver’s auto, not exactly. As much as we’ve applauded the S660’s driving knowledge prior, we are likewise extremely mindful that a major piece of the S660’s appeal must be knowledgeable about Japan, where streets are for the most part populated by comparative estimated kei autos, and their tight mountain pass streets are more suited to a S660 than a Porsche 911.

Outside of Japan, the S660 is effectively overpowered by more extensive streets and bigger vehicles. Indeed, even a Perodua Myvi can all of a sudden resemble a Honda CR-V alongside the S660. A Toyota 86 or a Mazda MX-5 would’ve been a more sensible alternative if great taking care of and two-seater sports auto styling is what you’re after.

Dato Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi

Dato Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi Profile

Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi (conceived 4 January 1953) is a Malaysian lawmaker who has been Deputy Prime Minister of Malaysia since 2015 in the Barisan Nasional coalition administration of Prime Minister Najib Razak. He has additionally been Minister of Home Affairs since 2013, and he beforehand filled in as Minister of Defense from 2009 to 2013. He is the Member of the Parliament of Malaysia for the Bagan Datoh body electorate in Perak and an individual from the United Malays National Organization (UMNO) political gathering.

From the get-go in his political vocation, Zahid Hamidi was a Senator and director of Bank Simpanan Nasional before turning into the leader of UMNO’s childhood wing. In 1998, Zahid took a stand in opposition to Prime Minister Mahathir Mohamad, requiring a conclusion to cronyism and nepotism in the Malaysian government. Zahid, seen as a partner of ousted Deputy Prime Minister Anwar Ibrahim, was in this way captured and held in jail under the Internal Security Act. In any case, in 1999, Zahid was invited once again into the UMNO overlay, expressing that Anwar had put him up to raising affirmations of cronyism and nepotism and claiming that Anwar had utilized his position as Finance Minister to guide business chances to Zahid.

Dato Seri Ahmad Zahid Hamidi

After the 2004 race, Zahid turned into a Deputy Minister in the administration of Abdullah Ahmad Badawi. While a Deputy Minister, Zahid examined for and was given the level of Doctor of Philosophy from Universiti Putra Malaysia.

After the 2008 decision, Dato Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi turned into a Minister in the Prime Minister’s Department. He was named Minister of Defense in April 2009. Ahmad Zahid Hamidi was designated as Minister of Home Affairs in 2013, supplanting Hishamuddin Hussein. Hishamuddin took Ahmad Zahid Hamidi’s past position at the Ministry of Defense.

In July 2015, he was delegated as Deputy Prime Minister in a bureau reshuffle

Dato Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi Family

Ahmad Zahid Hamidi was conceived on 4 January 1953 in Bagan Datoh, Perak, Malaysia, the eldest child of nine youngsters (seven children and two little girls) in the family. In 2013, Ahmad Zahid uncovered to the Indonesian media that he is of Javanese drop, his dad, Raden Hamidi Abdul Fatah, being local of Kulon Progo Regency, Yogyakarta, while his maternal granddad originated from Ponorogo in East Java and wedded his Malaysian Malay grandma. His dad kicked the bucket on 8 August 2014 at Hospital Angkatan Tentera (HAT) in Wangsa Maju Kuala Lumpur. On 1 October 2011, his mom, Tuminah Abdul Jalil passed on of a stroke and heart difficulty in the place where she grew up Sungai Nipah Darat, Bagan Datoh. She was hospitalized at the Hospital Angkatan Tentera, Tuanku Mizan, Kuala Lumpur.

His little girl, Nurul Hidayah Ahmad Zahid Hamidi, has the nearby TV indicate Inspirasi Ramadhan and is included with the Rejimen Askar Wataniah as a volunteer.

He was raised by a Malaysian Chinese non-permanent father, Chen Jin Ting and sold frozen yogurt together for a long time with his temporary family when he was in primary school. His dad was not very instructed and would cycle from his home at Simpang Tiga, Hilir Perak to around three kilometers away offering frozen yogurt. Chen Jin Ting was hitched with his non-permanent mother, Guo Jin Luan. His dad later passed on in 1999, over ten days after the general decision. Following allegations that he was against Chinese, he expressed “Am I hostile to Chinese when I have a Chinese temporary father?”

Source by : Nabil Che Kholid

Datuk R Ramanan - Blog

Datuk R Ramanan Bidas Kuasa Asing Mengcampuri Urusan Malaysia

Datuk R Ramanan Bidas Campur Tangan Asing Di Malaysia

KUALA LUMPUR, 05 November – Tiada perhimpunan terpencil mempunyai keistimewaan untuk mendidik Malaysia atau mencampuri urusan pengurusan, pentadbiran atau undang-undang negara yang patut dianggap dan diakui seperti rujukan inisiatif Kuala Lumpur.

Ekstremis, yang juga seorang individu dari Jawatankuasa Disiplin MIC, Datuk R Ramanan, berkata pencipta kertas harian harian The Washington Post sehinggakan Presiden AS Barack Obama mematuhi jaminannya untuk menjaga sistem peraturan majoriti dengan memindahkan perspektif kepada apa yang berlaku di Malaysia menunjukkan perhimpunan termasuk tidak memahami kesepakatan masyarakat majmuk yang telah makmur lama dalam negara.

Selain itu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memberi ruang yang besar kepada penduduk umum, terutamanya rintangan untuk bercakap, walaupun Najib sendiri tidak terlepas reaksi dan pengutukan dari sekatan yang memindahkan pasangan dengan pentadbiran hari ini.

Datuk R Ramanan - Blog

Datuk R Ramanan Kecam Tindakan Campur Tangan Asing

“Perhimpunan di sana (Washington Post) sepatutnya mendekati diri sendiri bahawa ‘lebih baik bagi saya untuk mengawasi 300 juta rakyat Amerika terlebih dahulu’ daripada mengatasi isu-isu di negara-negara individu.

Datuk R Ramanan berkata, percubaan untuk membayangkan sentimen rakyat Malaysia, hari ini mereka mendengar seruan Obama untuk syafaat di negara ini, yang tahu hari esok mungkin mengerikan untuk Angela Merkel (Canselor Jerman), Presiden Jokowi (Indonesia) atau mungkin Lee Hsien Loong (Perdana Menteri Singapura) untuk berbuat demikian, “katanya kepada Utusan Malaysia hari ini.

Merujuk kepada wacana Obama di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada bulan September, Washington Post merujuk kepada presiden menjanjikan “perang salib yang lebih berasas untuk melindungi sistem berasaskan undi” dan menyokong penghalang terhadap aktivis yang ditindas dan ‘bertentangan dengan usaha kerajaan terpencil untuk mengurung peluang mengumpul perhimpunan, membangunkan gabungan dan bercakap. ‘

Datuk R Ramanan Menegur Cara Orang Asing Mengcampuri Urusan Malaysia

Kertas itu berkata setakat ini presiden telah menjadi sukar untuk keadaannya, terutamanya untuk keadaan Malaysia.

Seperti yang ditunjukkan oleh Datuk R Ramanan, semua perhimpunan sama ada dari luar atau dalam negara ini harus bersetuju bahawa peluang itu terhad.

“Kita tidak boleh bercakap dengan bunyi halus yang menyampaikan pelbagai isu kepada individu di sekeliling kita dan negara.

“Apa lagi mengenai Malaysia adalah salah satu jenis di mana terdapat tempat perlindungan di masjid, ada jemaah di samping tempat perlindungan.

“Ia tidak membezakan sekiranya terdapat sebarang perhimpunan yang meminta orang bukan menggabungkan Obama untuk mencampuri isu keluarga ini (Malaysia),” katanya.

 

Rosmah Mansor

Rosmah Mansor Terajui Anak Permata

Program PERMATA telah diperluaskan kepada kanak-kanak berbakat intelektual di bawah sepanduk PERMATA Pintar, PERMATA Seni dan PERMATA Insan. PERMATA Pintar bertujuan untuk menyediakan persekitaran pembelajaran yang sesuai untuk mencabar potensi mereka sepenuhnya. Ia menawarkan dua pendekatan, kem sekolah tahunan untuk kanak-kanak berumur 9-15 dan sekolah untuk kanak-kanak berbakat berusia 16-17 di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Adapun PERMATA Seni, tujuannya adalah untuk memperhalus lagi bakat anak-anak dalam seni persembahan i.e: musik, paduan suara dan tarian. Sementara untuk PERMATA Insan, kanak-kanak berbakat diberikan pendedahan awal kepada pemahaman tentang al-Quran dan as-Sunnah untuk menjadikan mereka intelektual Islam masa depan.

Sebagai cara untuk menjangkau golongan belia terutama yang berisiko, Datin Seri Rosmah Mansor memulakan Perkasa Remaja melalui camp camp dan program berasaskan Komuniti. Kedua-dua usaha ini bertujuan memperkasakan belia ke arah pembangunan arus perdana. Pada tahun 2015, PERMATA Kurnia, satu inisiatif yang menyediakan intervensi awal untuk menyediakan kanak-kanak dengan gangguan spektrum autisme untuk sekolah arus perdana dan ındependent dan produktiviti dewasa. Beliau kini memulakan inisiatif ketujuh, Hospital Pakar Kanak-kanak PERMATA, hospital berdedikasi pertama dan keluarga yang berdedikasi pertama di negara ini yang akan beroperasi pada tahun 2018.

Selain daripada terlibat dalam kesejahteraan kanak-kanak, Rosmah Mansor juga bersemangat dalam memajukan isu berkaitan wanita, seperti pemberdayaan wanita, kesetaraan jantina dan meningkatkan status ekonomi wanita. Beliau telah dijemput beberapa kali untuk bercakap mengenai isu-isu ini di persidangan di peringkat tempatan dan antarabangsa.

Sebagai pengiktirafan atas sumbangan beliau kepada negara dan rakyatnya, Datin Paduka Seri Rosmah Mansor telah dianugerahkan pelbagai anugerah yang tinggi dari Negeri Pahang, Kedah, Melaka, Selangor, Kelantan, Negeri Sembilan, Sabah dan Sarawak. Rosmah Mansor juga dianugerahkan Doktor Kehormat dalam Pendidikan oleh Universiti Teknologi MARA Malaysia, Doktor Kehormat Inovasi dalam Pembangunan Kapasiti Manusia oleh Limkokwing Universiti Teknologi Kreatif dan Doktor Kehormat dalam Pendidikan Awal Kanak-Kanak oleh Universiti Pendidikan Sultan Idris, Malaysia. Di peringkat global, beliau telah dianugerahkan dengan Doktor Kehormat Surat oleh Universiti Curtin Australia dan Profesor oleh Universiti Teknologi Maklumat Antarabangsa, Kazakhstan. Sumbangannya diiktiraf oleh bandar Ankara, Turki dengan penghargaan untuk ‘Social Responsibility’

Untuk lihat biografi datin seri rosmah mansor. Boleh Layari laman web ni http://www.itsnabilck.com/datin-seri-rosmah-mansor/

Kereta Sewa Pandan Indah

Kereta Sewa Pandan Indah

Dapatkan Perkhidmatan Kereta Sewa Pandan Indah

Agensi sewa kereta adalah sebuah syarikat yang menyewa kereta untuk tempoh masa yang singkat, biasanya dari beberapa jam hingga beberapa minggu. Ia sering dianjurkan dengan pelbagai cawangan tempatan (yang membolehkan pengguna memulangkan kenderaan ke lokasi yang berbeza), dan terutamanya terletak berhampiran lapangan terbang atau kawasan bandar sibuk dan sering dilengkapi dengan laman web yang membenarkan tempahan dalam talian.

Agensi penyewaan kereta sewa pandan indah terutamanya memberi perkhidmatan kepada orang yang memerlukan kenderaan sementara, contohnya mereka yang tidak memiliki kereta sendiri, pengembara yang keluar dari bandar, atau pemilik kenderaan yang rosak atau musnah yang sedang menunggu pembaikan atau pampasan insurans. Agensi penyewaan kereta juga boleh memenuhi keperluan industri yang bergerak sendiri, dengan menyewa van atau trak, dan di pasaran tertentu jenis kenderaan lain seperti motosikal atau skuter juga boleh ditawarkan.

Di samping penyewaan asas kenderaan, agensi sewa kereta biasanya menawarkan produk tambahan seperti sistem navigasi insurans, sistem penentuan kedudukan sistem global (GPS), sistem hiburan, telefon bimbit, WiFi mudah alih dan tempat duduk keselamatan kanak-kanak.

Sewa Kereta Pandan Indah

Syarikat sewa kereta pandan indah beroperasi dengan membeli atau menyewakan beberapa kenderaan armada dan menyewa mereka kepada pelanggan mereka dengan bayaran. Armada sewa boleh distrukturkan dalam beberapa cara – mereka boleh dimiliki secara terang-terangan (ini dikenali sebagai ‘kenderaan berisiko’ kerana pengendali sewa kereta mengambil risiko pada berapa banyak kenderaan yang akan dijual apabila ia dikeluarkan dari perkhidmatan), mereka Boleh dipajak, atau mereka boleh dimiliki di bawah program membeli balik dijamin yang diatur secara langsung melalui pengeluar.

Syarat Kereta Sewa Murah Pandan Indah

Penyewaan kereta adalah tertakluk kepada banyak keadaan yang berbeza dari satu negara ke negara yang lain dan dari satu syarikat yang lain. Umumnya kenderaan itu mesti dikembalikan dalam keadaan yang sama ia disewa, dan seringkali tidak boleh melebihi sekatan jarak tempuh, jika tidak, bayaran tambahan mungkin dikenakan.

Majoriti syarikat sewa kereta memerlukan penggunaan kad kredit untuk mengenakan yuran tambahan sekiranya kecacatan ditemui dengan kereta pada masa penyerahannya atau untuk tol jalan raya, denda yang berkaitan dengan motor, atau bahan api yang hilang. Sebagai ganti kad kredit, sesetengah syarikat memerlukan deposit tunai yang besar. Sesetengah syarikat, seperti Enterprise, membenarkan kad debit untuk deposit, biasanya dengan bukti tiket perjalanan pulang-pergi, mis. Tiket penerbangan, bas, atau tiket kereta api.

Layari http://www.itsnabilck.com/kereta-sewa-pandan-indah/ untuk sewa kereta murah pandan indah